Wpływ turystyki na rozwój przestrzenny miejscowości nadmorskich. Wybrane aspekty - Durydiwka, Małgorzata; Duda-Gromada, Katarzyna (Turyzm/Tourism, 2014)
W artykule przedstawiono główne trendy rozwoju miejscowości nadmorskich na świecie oraz w Polsce. Szczególną uwagę zwrócono na przestrzenne aspekty tego rozwoju. Na podstawie zróżnicowania morfologicznego miejscowości nadmorskich w Polsce można wyróżnić dwie formy tych miejscowości: ośrodki o wyraźnie heterogenicznej strukturze funkcjonalno-przestrzennej, w których obiekty (obszary) o turystycznym wykorzystaniu sąsiadują z innymi obiektami (obszarami), oraz ośrodki o heterogenicznej strukturze funkcjonalno-przestrzennej, w których mamy do czynienia z pewną punktową lub przestrzenną izolacją funkcji turystycznej.