Państwowy Uniwersytet Moskiewski im. Łomonosowa – główne rosyjskie centrum badań i nauczania w zakresie turystyki i rekreacji ﻿ - Aleksandrowa, Anna; Aigina, Ekaterina (Turyzm/Tourism, 2013)
Artykuł omawia wieloletnie badania z zakresu geografii turyzmu prowadzone w Państwowym Uniwersytecie im. Łomonosowa w Moskwie. Charakteryzowany ośrodek badawczy należy do grupy najbardziej znanych placówek badawczych zajmujących się problematyką terytorialnych systemów rekreacyjnych. Prowadzone od lat 60. XX w. badania początkowo koncentrowały się na zagadnieniach geograficzno-logistycznych, które z upływem czasu uzupełniane były o nowe elementy m.in. społeczne i humanistyczne. Do najbardziej znanych osiągnięć naukowych wywodzących się z ośrodka moskiewskiego zaliczyć należy koncepcje: terytorialnego systemu rekreacyjnego (TSR), krajobrazu spolaryzowanego, terytorialnego kompleksu gospodarki turystycznej, środowiskowego modelu systemu rekreacyjnego.