Determinanty aktywności turystycznej młodzieży szkolnej na przykładzie młodzieży licealnej Słupska i Częstochowy - Parzych, Krzysztof (Turyzm/Tourism, 2010)
Celem autora była charakterystyka form uczestnictwa w ruchu turystycznym młodzieży na przykładzie wyjazdów turystycznych młodzieży licealnej pochodzącej z dwu różnych miast- Słupska i Częstochowy. Analizy form ruchu turystycznego dokonano w kontekście determinant geograficznych oraz demograficznych i społeczno-ekonomicznych charakteryzujących obie badane populacje.