Nauka czy nauki o turystyce - artykuł dyskusyjny - Liszewski, Stanisław (Turyzm/Tourism, 2011)
W artykule podjęto dyskusję nad podstawami i metodologią badań nad zjawiskiem turystyki. Po przedstawieniu dotychczasowego stanu badań zreferowano poglądy autorów, którzy dążą do utworzenia „nauki o turystyce”. W kolejnym podrozdziale przedstawiono proces tworzenia „nauk o turystyce”, które dają podstawy do podjęcia badań nie tylko multidyscyplinarnych, ale przede wszystkim interdyscyplinarnych nad turystyką. Pracę kończy krótka refleksja nad przyszłością badań nad turystyką oraz konkluzje. Artykuł ma charakter dyskusyjny.