Przestrzenny rozkład ruchu turystycznego w Polsce w sezonie letnim w świetle danych o frekwencji w wyborach prezydenckich w 2010 roku - Potocki, Jacek (Turyzm/Tourism, 2012)
W 2010 r. w czasie letnich wakacji przeprowadzono w Polsce wybory prezydenckie. Wzięło w nich udział wiele osób przeby-wających poza miejscem stałego zamieszkania. Dane o liczbie osób przyjezdnych głosujących w poszczególnych gminach posłużyły do wyznaczenia obszarów o nasilonym ruchu turystycznym. Przeprowadzona analiza wykazała bardzo silną koncentrację ruchu turystycznego i jego polaryzację (na północnym i południowym skraju Polski oraz w kilku dużych miastach).