Spała. Morphology and function of recreational village - Liszewski , Stanisław (Turyzm/Tourism, 1991)
Artykuł jest przykładem monograficznego opracowania miejscowości turystycznej, która powstała na „surowym korzeniu" jako carska rezydencja myśliwska. Szczegółowej ocenie poddano w nim budowę morfologiczną, zagospodarowanie oraz funkcję turystyczną, którą określono poprzez wszechstronną analizę ruchu turystycznego.