Suburban Residences of the Łódź Bourgeoisie and their Former and Present Recreational Function - Stejskał, Jerzy (Turyzm/Tourism, 1992)
Artykuł jest próbą prześledzenia procu powstawania rezydencji podmiejskich łódzkiej burżuazji w oparciu o materiały archiwalne i badania terenowe. Przedstawione zostało rozmieszczenie obiektów w strefie podmiejskiej, przemiany funkcjonalne oraz próba typologii rezydencji w celu odnalezienia pierwowzoru powstających masowo po II wojnie światowej „drugich domów".