The Tourist Monography of Golub-Dobrzyń - Mesor, Joanna (Turyzm/Tourism, 1994)
Golub-Dobrzyń jest – jak udowodniono w pracy – ośrodkiem turystycznym o oddziaływaniu ogólnokrajowym. Słynie z odbywających się corocznie imprez turystycznych – zwłaszcza turniejów rycerskich. Szczególne zainteresowanie wzbudza więc wpływ tego typu imprez na rozwój funkcji turystycznej miasta.