The Tourist Value of the Jewish Material Culture Objects in the Area of Central Poland - Szkup, Roman (Turyzm/Tourism, 1994)
Artykuł jest próbą przedstawienia rozmieszczenia oraz stanu ilościowego żydowskich obiektów kulturowych zachowanych do czasów obecnych na obszarze Polski Środkowej. Zawiera ponadto ocenę jakościową ww. obiektów z punktu widzenia ich przydatności w turystyce jako miejsc o specyficznych walorach krajoznawczych.