National Parks in the System of Tourist Areas of Bielorussia - Pirożnik, Iwan I. (Turyzm/Tourism, 1995)
Rozpatruje się zagadnienia funkcji i roli parków narodowych w stworzeniu ekologicznego systemu obszarów chronionych. Przeanalizowano stopień komplementarności funkcji ekologiczno-ochronnych rezerwatów i parków narodowych z formami użytkowania turystycznego. Stwierdzono pewne dysproporcje w poziomie popytu i kształtowaniu areału terenów o celowym przeznaczeniu turystycznym. Przedstawiono ogólne założenia struktury przestrzennego zagospodarowania projektowanych parków narodowych na Białorusi oraz kompleks systemowych powiązań pomiędzy użytkownikami terenów parków narodowych.