Selected Problems of the Irregular Functional Development of Health Resorts in Polish Carpathians and The Central Plateau - Groch, Jerzy (Turyzm/Tourism, 1995)
W artykule przeprowadzono analizę porównawczą stanu rozwoju funkcjonalnego uzdrowisk w Karpatach Polskich i Masywie Centralnym. Scharakteryzowano różnice jakie występują w tym zakresie między uzdrowiskami polskimi i francuskimi. Szczególną uwagę zwrócono na zależności zachodzące między poziomem rozwoju funkcji osiedlotwórczych uzdrowisk, a ich funkcjonowaniem jako ośrodków lecznictwa balneologicznego i turystyki.