The Origin, Development and Tourist Fonction of Semmering (Austria) - Wojciechowska, Jolanta (Turyzm/Tourism, 1996)
Na tle warunków fizycznogeograficznych została przedstawiona historia rozwoju turystyki znanego austriackiego kurortu Alp Wschodnich, Semmeringu. Szczegółowo została zaprezentowana obecna turystyczna oferta miejscowości oraz jej wykorzystanie. W powstaniu, rozwoju oraz obecnej sytuacji Semmeringu autorka doszukuje się szczególnych cech.