A Spatial and Functional Analysis of Hotels in Warsaw - Klimczuk, Beata; Kowalczyk, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1996)
W ostatnich kilku latach w Warszawie nastąpił znaczny wzrost liczby hoteli i innych obiektów noclegowych. Obok obiektów znajdujących się w centrum, wiele nowo powstałych hoteli jest lokalizowanych w strefie zewnętrznej miasta. Poza funkcją noclegową hotele świadczą wiele innych usług. Na ogół ich liczba wynika z kategorii obiektu.