Tourist Use of the Cultural Heritage of the Kashuby - Rodacka, Małgorzata (Turyzm/Tourism, 1997)
Dziedzictwo kulturowe Kaszubów jest, obok walorów środowiska przyrodniczego, jednym z podstawowych elementów stanowiących o atrakcyjności turystycznej Pojezierza Kaszubskiego. Artykuł zawiera jego krótką charakterystykę oraz prezentuje wyniki badań ruchu turystycznego przeprowadzonych w dwóch muzeach etnograficznych regionu.