The Tourist Night Accommodation in Lodz and its Exploitation in 1979-1997 - Matczak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1998)
Dla rozwoju gospodarki turystycznej w Łodzi ważne znaczenie ma aktualna wielkość, struktura, wykorzystanie i lokalizacja obiektów bazy noclegowej. Na podstawie kwerendy terenowej przeprowadzono analizę lokalizacji poszczególnych obiektów na obszarze Łodzi i jej zmienność w latach 1990-1997. Następnie, korzystając z bieżącej sprawozdawczości statystycznej, omówiono trendy występujące w latach 1979-1997 w wielkości, strukturze i wykorzystaniu tej bazy. W tym zakresie analizowano liczbę osób korzystających z noclegów, udzielone noclegi, przeciętny czas pobytu w obiektach noclegowych, średni poziom ich wykorzystania i sezonowość. Z kolei przeprowadzona w 1991 r. kwerenda bezpośrednio w turystycznych obiektach noclegowych w Łodzi dostarczyła danych do zarysowania struktury demograficznej osób korzystających z niej oraz obszarów rynkowych.