The Chances for the Development of Polish Tourism Based on the Seaside Location - Szwichtenberg, Aleksander (Turyzm/Tourism, 1999)
Artykuł przedstawia szanse rozwoju turystyki, uwarunkowane położeniem nadbałtyckim. Skoncentrowano uwagę na wybranych makro- mezo- i mikroskalowych problemach, których rozwiązanie jest niezbędne dla dalszego rozwoju turystyki na tym terenie. Udowodniono m. in., że procesy integracyjne (polityczno-społeczno-ekologiczne), mające miejsce w basenie Morza Bałtyckiego, w zasadniczy sposób przyczyniają się do zachowania walorów przyrodniczych samego morza, jak i jego najbliższego otoczenia. Nie przyczyniają się jednak do zauważalnego wzrostu zainteresowania Skandynawów tym terenem. Główną uwagę w opracowaniu zwrócono na rozwiązania przestrzenne, które winny doprowadzić do przekształcenia nadmiernie obciążonej nadmorskiej strefy turystycznej.