The Development of Tourism and its Influence on the Natural Environment of the Alps - Kurek, Włodzimierz (Turyzm/Tourism, 1999)
W pierwszej części opracowania przedstawiono rozwój turystyki w Alpach, która jest obecnie główną funkcją tego regionu. Następnie przedmiotem analizy jest zagospodarowanie i ruch turystyczny na tym obszarze, a w szczególności turystyka narciarska. Omówiono przy tym typy ośrodków narciarskich, ich lokalizację i funkcjonowanie. Na koniec ukazano wpływ budowy infrastruktury turystycznej na środowisko przyrodnicze Alp.