Sprzedaż ojcowizny a podatek od towarów i usług - Wirski, Jakub (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Artykuł omawia podejście organów podatkowych i sądów administracyjnych do opodatkowania podatkiem od towarów i usług sprzedaży „odrolnionych” gruntów, odziedziczonych lub nabytych w drodze darowizny. W artykule zawarto także ocenę tego podejścia, dokonaną przez pryzmat wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawach połączonych C-180/10 (Słaby) i C-181/10 (Kuć).