Małżeństwo a związki partnerskie w świetle wybranych regulacji polskiego prawa podatkowego - Nowak, Ireneusz (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Artykuł poświęcony jest problematyce pozycji małżeństwa na gruncie wybranych regulacji polskiego prawa podatkowego w stosunku do tzw. związków partnerskich. Autor wykazał, że w świetle art. 18 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny (związek monogamiczny osób o odmiennej płci), znajdujący się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej i stanowiący, tzw. samoistną wartość konstytucyjną. Wywieść z tego należy, że także w obszarze polskiego prawa podatkowego brak jest podstaw prawnych do zrównania związków partnerskich (hetero- lub homoseksualnych) z małżeństwem. Dlatego tylko i wyłącznie małżeństwo korzysta z preferencji podatkowych, ponieważ ustawodawca preferuje je jako podstawę stosunków rodzinnych w przeciwieństwie do związków partnerskich, stanowiących wyłącznie kategorię stanów faktycznych a nie instytucję prawną. Ponadto zdaniem Autora małżeństwo potrzebuje pilnego i kompleksowego wsparcia systemowego, w tym również podatkowego, ponieważ z małżeństwem powinno być jak z przyzwoitością – może się nie opłaca w sensie ekonomicznym, ale warto je wspierać i wspomagać, np. „mechanizmami podatkowoprawnymi”.