Suma pieniężna jako środek dyscyplinujący w postępowaniu sądowo-administracyjnym - Tarno, Jan Paweł (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Kontrola jest niezbędnym elementem każdego procesu administrowania. Sądowa kontrola administracji jest w obowiązującym systemie prawa podstawowym instrumentem zagwarantowania legalności działania organów administracji. Dlatego też kluczową rolę należy przypisać wykonalności orzeczeń sądów administracyjnych. Z tego też powodu sądy te zostały wyposażone w możliwość stosowania środków dyscyplinującego oddziaływania. Współcześnie obok typowych środków o charakterze represyjnym ustawodawca wprowadza instrumenty o charakterze prewencyjnym. Katalog środków dyscyplinujących ulega ciągłemu rozszerzeniu. Nowym rozwiązaniem prawnym jest ustanowiony w 2015 r. dodatkowy środek o charakterze dyscyplinująco-represyjnym, polegający na przyznaniu sumy pieniężnej od organu na rzecz skarżącego.