Wpływ bilansowych praw wyboru na wielkość obciążeń podatkiem dochodowym – rozważania z zakresu teorii i praktyki prawa podatkowego i bilansowego. Przypadek wyceny rzeczowych aktywów obrotowych - Kozielec, Elżbieta (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2016)
Problematyka powiązania prawa bilansowego z prawem podatkowym od wielu lat budzi wątpliwości interpretacyjne. Większość orzeczeń sądów uważa, że prawo bilansowe nie jest podatkotwórcze. W artykule przedstawiono związek występujący pomiędzy prawem bilansowym a podatkowym. Zwrócono uwagę na kwestię wyboru w prawie bilansowym, który daje możliwość kształtowania podstawy opodatkowania, poprzez odpowiednie wykorzystanie instrumentów polityki bilansowej. Na przykładzie wyceny i ewidencji rzeczowych aktywów obrotowych przeanalizowano orzecznictwo i interpretacje podatkowe, gdzie pokazano odwołania do polityki rachunkowości. Zwrócono także uwagę na zasady podatkowe, aby czytelnik mógł zobaczyć, że istniejąca w prawie podatkowym zasada zdolności świadczenia w powiązaniu z polityką bilansową m.in. w zakresie regulacji obciążeń podatkowych nie stanowi obejścia prawa podatkowego, a jedynie daje jednostce prawo wyboru.