O (nie)sprawiedliwym podatku dochodowym od osób fizycznych. Refleksje na marginesie książki Adama Mariańskiego, (Nie)sprawiedliwy polski podatek dochodowy od osób fizycznych, Warszawa 2021, ss. 406 - Brzeziński, Bogumił (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2022)
Artykuł zawiera omówienie książki A. Mariańskiego pt. (Nie)sprawiedliwy polski podatek dochodowy od osób fizycznych. Obok uwag natury recenzyjnej umieszczono w nim wiele spostrzeżeń i opinii na temat kluczowych kwestii opodatkowania dochodu, takich jak zasada sprawiedliwości podatkowej czy zasada zdolności do świadczenia podatkowego. Poruszono także zagadnienie polityki orzeczniczej polskich sądów podatkowych w sprawach dotyczących opodatkowania dochodów.