Procedury kontrolne w Ordynacji podatkowej – stan obecny i kierunek zmian - Łoboda, Marcin (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Przedmiotem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy w przypadku proponowanych w ostatnim czasie zmian do zakresu przedmiotowego czynności sprawdzających należy utrzymać obecnie obowiązujący model kontroli przestrzegania przepisów w Ordynacji podatkowej. Zdaniem autora po zbudowaniu spójnej koncepcji zarządzania ryzykiem oraz zdefiniowaniu miejsca i roli kontroli podatkowej jako procesu można zaproponować koncepcję jednej procedury kontrolnej, stanowiącej niejako połączenie (hybrydę) obecnych instytucji prawnych. W artykule zaproponowano ogólną koncepcję jednej procedury kontrolnej, ale składającej się z dwóch odrębnych etapów, przy czym drugi z nich byłby uruchamiany w ściśle określonych sytuacjach. Wskazano również, że przy redagowaniu konkretnych przepisów ustawowych konieczne jest odpowiednie wyważenie interesu podatnika i budżetu państwa tak, aby zagwarantować skuteczne realizowanie dochodów budżetowych, ale zawsze z poszanowaniem praw zobowiązanych.