Potrzeba wprowadzenia Karty Praw Podatnika w Polsce - Wilk, Michał (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Celem artykułu jest zbadanie potrzeby i zasadności wprowadzenia Karty Praw Podatnika w Polsce. Rozważania prowadzą do wniosku, że taka potrzeba istnieje i jest uzasadniona niewystarczającym poziomem ochrony praw podatnika w Polsce, represyjnością regulacji podatkowych, niską jakością legislacji podatkowej oraz praktyką naruszania praw podatnika przez organy podatkowe.