Zakres ochrony podatników unikających opodatkowania w kontekście zasady in dubio pro tributario i zasad systemowych CIT - Jankowski, Jakub (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
W ramach niniejszej publikacji zostają przedstawione kluczowe zagadnienia związane z problematyką ochrony podatników unikających opodatkowania. Problem ten jest analizowany zwłaszcza w kontekście zasady in dubio pro tributario, zasad systemowych CIT oraz klauzuli ogólnej obejścia prawa podatkowego. Pod adresem ustawodawcy zostają sformułowane postulaty de lege lata oraz de lege ferenda dotyczące skonstruowania odpowiedniej korelacji (współzależności) między tymi zagadnieniami.