Informal Economy and VAT - Sęk, Małgorzata (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Celem artykułu jest omówienie wzajemnych relacji między szarą strefą gospodarki a podatkiem od wartości dodanej (VAT), a także środków stosowanych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (UE) i innych państwach w celu przeciwdziałania uchylaniu się od opodatkowania i oszustwom VAT związanym z szarą strefą gospodarki. W artykule wykazano, że wzajemne zależności między szarą strefą a VAT są silne. VAT może być przyczyną rozwoju szarej strefy. Z drugiej strony, pewne rozwiązania z zakresu VAT mogą zostać wprowadzone, aby zmniejszyć lub przynajmniej zatrzymać rozwój szarej strefy. Przykłady takich środków zamykają konkluzje.