Regulacje CFC w świetle pozostałych rekomendacji OECD z projektu BEPS – stosunek zbieżności, wykluczenia oraz paralelizmu - Majdowski, Filip (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
Przedmiotem artykułu jest omówienie rekomendacji OECD wydanych na tle projektu Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) odnośnie do relacji regulacji CFC z innymi działaniami w ramach tego projektu. Analiza wytycznych przedstawionych przez OECD do projektu BEPS pokazuje, iż nie mają one charakteru holistycznego, czyli nie przewidują one wyraźnej hierarchizacji tych wytycznych, oraz że oddziaływanie regulacji CFC na zjawisko BEPS ma większości przypadków charakter subsydiarny względem tych innych podstawowych rekomendacji, jak przykładowo wskazówek dotyczących neutralizacji hybrydyzacji podatkowej, ograniczenia potrącalności podatkowej płatności finansowych czy też zwalczania szkodliwych reżimów podatkowych.