Glosa częściowo aprobująca do uchwały Najwyższego Sądu Administracyjnego z 17 listopada 2014 r., II FPS 3/14 - Mariański, Adam; Michalak, Alicja (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2017)
W artykule dokonano analizy i oceny wydanego przez NSA 17 listopada 2014 r. wyroku, który odnosił się do możliwości zaliczania do kosztów podatkowych przez spadkobiercę wydatków na nabycie jednostek uczestnictwa poniesionych przez spadkodawcę. Choć na aprobatę zasługuje korzystne dla podatników rozstrzygnięcie, to nie można zgodzić się z zasadnością całkowitego pominięcia odwołania się do ogólnych zasad sukcesji podatkowej skupiając się jedynie na przepisie materialnym.