Ulga podatkowa z tytułu wydatków dokonanych w celu przystosowania pojazdów mechanicznych do potrzeb 1wynikających z niepełnosprawności - Ofiarski, Zbigniew (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Celem artykułu jest analiza i ocena obowiązującego ustawodawstwa, zmierzająca do identyfikacji podmiotowych, przedmiotowych, wartościowych i czasowych granic ulgi podatkowej w podatku dochodowym od osób fizycznych, przysługującej w związku z poniesionymi wydatkami na przystosowanie pojazdu mechanicznego do potrzeb wynikających z niepełnosprawności. Pozytywnie zweryfikowano tezę o potrzebie przeprowadzenia w tym zakresie kompleksowej interpretacji przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz innych ustaw, w tym ustawy Prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Działania takie są niezbędne do prawidłowej kwantyfikacji uprawnień podatnika dokonującego odliczenia poniesionych wydatków od dochodu i w ten sposób zmniejszającego ciężar podatku dochodowego. Możliwość korzystania z tej ulgi podatkowej jest formą pomocy państwa kierowanej do osób z niepełnosprawnościami. Efekty tej pomocy mogą polegać na ułatwieniu im wykonywania czynności życiowych zarówno w obszarze aktywności osobistej, jak i pracy zawodowej lub prowadzonej działalności gospodarczej. Prawna konstrukcja prezentowanej ulgi podatkowej jest sposobem realizacji normy programowej z art. 69 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, zakładającej udzielanie osobom z niepełnosprawnościami przez władze publiczne pomocy w zabezpieczaniu egzystencji, przysposobieniu do pracy oraz komunikacji społecznej.