Polska opłata koncesyjna od morskich farm wiatrowych – quasi-podatek ukryty w Prawie energetycznym - Kałążny, Adam; Morawski, Wojciech (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Produkcja energii elektrycznej z wykorzystaniem morskich farm wiatrowych znajduje się w Polsce na etapie przygotowawczym. Ma jednak szansę stać się najdynamiczniej rozwijającym się segmentem energetyki, mając na uwadze ambitne cele w zakresie redukcji emisji CO2. Rozwój sektora energii odnawialnej w Polsce ma istotny kontekst podatkowy w zakresie podatku od nieruchomości, mając na uwadze, że podatek od projektów infrastrukturalnych stanowi ważne źródło dochodów podatkowych dla gmin. Opodatkowanie farm wiatrowych jest zagadnieniem dobrze rozpoznanym, jednakże orzecznictwo wypracowane w tym obszarze nie może pomóc w rozwiązaniu problemu opodatkowania morskich farm wiatrowych. Luka prawna w polskich przepisach regulujących podatek od nieruchomości uniemożliwiła opodatkowanie inwestycji offshore. W celu objęcia morskich farm wiatrowych quasi-podatkiem polski ustawodawca wprowadził specjalną opłatę koncesyjną, której wysokość jest zbliżona do hipotetycznego podatku od nieruchomości jaki byłby należny od farmy wiatrowej, jeżeli byłaby ona zlokalizowana na lądzie. Celem artykułu jest przedstawienie wątpliwości dotyczących opłaty koncesyjnej od morskich elektrowni wiatrowych z punktu widzenia polskich standardów konstytucyjnych oraz spójności polskiego systemu podatkowego.