Analiza klauzuli testu celu podstawowego i klauzul ogólnych zawartych w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania między Brazylią i Polską podpisanej we wrześniu 2022 r. - de Godoi, Marciano Seabra; Furman, Melody Araújo Pinto (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Artykuły dotyczy analizy normatywnych aspektów klauzuli testu celu podstawowego (PPT-Rule) oraz klauzul ogólnych zapobiegających nadużyciom traktatu zawartych w brazylijsko-polskiej bilateralnej umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej 20 września 2022 r. w świetle brazylijskiej polityki i praktyki bilateralnych umów podatkowych. Autorzy omawiają zagadnienia związane z interakcją klauzuli celu testu podstawowego (PPT-Rule) z innymi traktatowymi klauzulami szczególnymi zapobiegającymi traktatowymi przeciwdziałającymi unikaniu opodatkowania, a także obiektywne i subiektywne elementy samej klauzuli testu celu podstawowego (PPT-Rule) oraz możliwe konsekwencje jej stosowania, w szczególności wyzwania związane z wymogami prawnymi zasada pewności.