Dyskusyjne aspekty zakresu zwolnienia od podatku od towarów i usług opieki szpitalnej - Brzeziński, Bogumił; Lasiński-Sulecki, Krzysztof; Morawski, Wojciech (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2024)
Przepisy dotyczące zwolnień podatkowych w podatku od towarów i usług nastręczają licznych problemów interpretacyjnych. Przyczyną tego jest złożoność materii gospodarczej, jakiej dotyka prawo podatkowe. Artykuł poświęcony jest problematyce zwolnienia z podatku od towarów i usług czynności, które co prawda są czynnościami ściśle związanymi z opieką szpitalną lub medyczną czy wręcz mogą zostać uznane za służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, ale nie są czynnościami stricte leczniczo-opiekuńczymi.