Mury, ogrodzenia i granice międzynarodowe - Biger, Gideon (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2013)
Artykuł dotyczy relacji między granicami państwowymi i współczesnym zjawiskiem stawiania murów i ogrodzeń wzdłuż tych granic. W celu uniknięcia działań militarnych i terrorystycznych, nielegalnej imigracji, przemytu, zwłaszcza między krajami biednymi i bogatymi, zbudowano i nadal się buduje coraz więcej ogrodzeń. Badania przedstawiają kilka modeli wspartych badaniami przypadków takich relacji, tzn. ogrodzeń/murów tworzących granicę, jednostronnych ogrodzeń/murów wzdłuż istniejącej granicy, dwustronnych murów wzdłuż uznanych granic państwowych, murów wybudowanych wzdłuż części granicy międzynarodowej, tj. granicy częściowo ogrodzonej, murów miast oraz murów w rejonach spornych, nieposiadających oficjalnych granic państwowych. Z podsumowania artykułu wynika, że dopóki istnieją różnice pomiędzy krajami, ludzie będą z wielu powodów próbowali nielegalnie przekraczać granice, a ci, którzy próbują ich powstrzymać, będą budować coraz więcej ogrodzeń na całym świecie.