Granice międzynarodowe i ich wpływ na krajobraz Granica Izrael-Egipt jako studium przypadku - Biger, Gideon (Studia z Geografii Politycznej i Historycznej, 2015)
Granice międzynarodowe, ich historia, położenie, spory dotyczące ich dokładnego wytyczenia, ich strategiczne znaczenie i inne fakty są tematem zainteresowań wielu badaczy. Należą do nich prawnicy międzynarodowi, geografowie, historycy, politolodzy, badacze stosunków międzynarodowych, kartografowie, wojskowi. Zajmują się oni problemami granicy w różnych aspektach: jej położenia, statusu prawnego, historii, znaczenia w obronności kraju itd. Jednakże wpływ granic międzynarodowych na kształtowanie się krajobrazu nie znalazł większego zainteresowania wśród badaczy. W artykule przedstawiono kilka przykładów wyznaczenia granicy politycznej, które przyniosło zmiany krajobrazu po obu jej stronach. Jako studium przypadku omówiono granicę między Izraelem i Egiptem.