Środowisko mieszkaniowe w pracy badawczej Profesora Jerzego Dzieciuchowicza – przegląd literatury - Binczyk, Piotr (Space – Society – Economy, 2014)
Kierunek badań nad środowiskiem mieszkaniowym miast w łódzkim ośrodku geograficznym został rozpoczęty przez Profesora Jerzego Z. Dzieciuchowicza. Po latach zaniedbań w strukturze mieszkaniowej miast, przyszedł czas na poznanie jej faktycznego stanu. Aktywne uczestnictwo Profesora w tych badaniach przyczyniło się do analizy sytuacji mieszkaniowej miast Śląska Opolskiego, w tym Niemodlina czy Prudnika, jak również Kielc i Łodzi. Dorobek naukowy z tego zakresu tematycznego rozwijał się w dwóch etapach kariery naukowej Profesora: dekada lat 70. oraz lata XXI wieku.