Definicja i konceptualizacja pojęcia wielofunkcyjnego kompleksu mieszkalnego - Morklyanyk, Oksana (Space – Society – Economy, 2016)
W artykule jest omówiona „wielofunkcyjność” jako fenomen środowiska miejskiego, zjawisko wynikające z samej natury miasta, kształtowania i rozwoju jego struktury. Przeanalizowane zostały istniejące podejścia do definicji pojęcia wielozadaniowości budynku, także wielofunkcyjnego kompleksu mieszkalnego (WFKM1). Stwierdzono, że WFKM jest integralną częścią wielofunkcyjnych obszarów, co stymuluje aktywność środowiska miejskiego, zwiększa jego żywotność, jakość i efektywność ekonomiczną. Krótko zostały przedstawione przesłanki rosnącego zainteresowania tego typu kompleksami. Kwestia ulokowania wielofunkcyjnych kompleksów w strukturze miast jest rozpatrywana z punktu widzenia urbanistyki: wielofunkcyjnych struktur lokalnych i ogólnomiejskich. W pracy jest zawarta propozycja pojęcia wielofunkcyjnego kompleksu mieszkalnego.