Sytuacja mieszkaniowa w miastach powiatu łódzkiego wschodniego na tle ich otoczenia - Groeger, Lidia (Space – Society – Economy, 2018)
Problemem współczesnego osadnictwa jest odpływ mieszkańców na tereny podmiejskie dużych miast. Zagadnienie to dotyczy szczególnie Łodzi, która w największym stopniu spośród dużych miast traci mieszkańców. W Łódzkim Obszarze Metropolitalnym zlokalizowane są małe miasta, które dzięki mniejszej skali, ale dobrej dostępności transportowej, wyposażeniu w infrastrukturę, usługi, handel mogłyby stać się ośrodkami koncentrującymi odpływających mieszkańców z Łodzi. Przedmiotem opracowania jest analiza sytuacji mieszkaniowej małych miast na tle ich otoczenia, na obszarze powiatu łódzkiego wschodniego. Głównym celem pracy jest określenie, czy małe miasta mogą być konkurencyjne w stosunku do swego otoczenia, w sferze pozyskiwania nowych mieszkańców, poprzez oferowane warunki w zakresie mieszkalnictwa. W opracowaniu zawarto analizę uwarunkowań wpływających na kształtowanie sytuacji mieszkaniowej, mierniki warunków mieszkaniowych, lokalny rynek nieruchomości oraz nowe budownictwo mieszkaniowe.