Kształt działek gruntowych w przestrzeni miejskiej. Przykład Łodzi - Dzieciuchowicz, Jerzy; Dmochowska-Dudek, Karolina (Space – Society – Economy, 2017)
W artykule położono nacisk na zróżnicowanie przestrzenne kształtu działek gruntowych w przestrzeni metropolitalnej na przykładzie Łodzi. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na zróżnicowanie i zwartość kształtu działek. We wstępnej części pracy poddano analizie rozmieszczenie, gęstość i wielkość działek. Głównym celem pracy jest identyfikacja zróżnicowania przestrzennego kształtu działek przy użyciu narzędzi GIS.