Partycypacja w życiu miasta i przeszkody dla mobilności osób starszych w Łodzi - Pielesiak, Iwona (Space – Society – Economy, 2017)
W artykule podjęto się zbadania uczestnictwa seniorów w życiu miejskim Łodzi w kontekście spędzania przez nich czasu wolnego. Jego celem było również ukazanie przeszkód utrudniających starszym osobom poruszanie się w obrębie miasta. Badanie potwierdziło, że seniorzy pragną głębszego uczestnictwa w życiu miejskim, szczególnie ze względu na silne pragnienie spotykania innych ludzi. Nie sprzyja temu jednak istnienie wielu barier związanych z transportem publicznym oraz infrastrukturą drogową. Szereg niedostatków zgłoszono również w odniesieniu do otoczenia miejsc zamieszkania seniorów oraz terenów zieleni publicznej.