Kształtowanie atrakcyjności architektonicznej małego miasta – na przykładzie obwodu lwowskiego (Ukraina) - Dyda, Oleksandra; Rochmińska, Agnieszka (Space – Society – Economy, 2018)
Artykuł poświęcony jest problemowi kształtowania środowiska architektonicznego małych miast położonych w obwodzie lwowskim (Ukraina). Zostały w nim określone najważniejsze cechy przestrzenne badanych miejscowości oraz ich znaczenie w kształtowaniu atrakcyjności architektonicznej poszczególnych miast i regionu. W artykule zdefiniowano zjawisko atrakcyjności architektonicznej. W tym artykule najistotniejszą rzeczą jest zaprezentowanie autorskiej metody określania możliwych kierunków rozwoju atrakcyjności architektonicznej małych miast.