Wzory aktywności krakowskich młodych emerytów w środowisku wielkomiejskim (przykład zastosowania analizy skupień) - Urbaniak, Anna (Space – Society – Economy, 2017)
Tekst prezentuje analizę 206 wywiadów z mieszkańcami Krakowa, którzy przebywają na emeryturze nie dłużej niż 10 lat. Dzięki zastosowaniu hierarchicznej analizy skupień, wyodrębniono dwa modele spędzania czasu przez młodych emerytów w przestrzeni wielkomiejskiej (tradycyjny i otwarty) oraz trzy typy emerytów, które zidentyfikowano w Krakowie (aktywnych młodych emerytów z dzielnic z bogatą ofertą dla osób starszych, biernych emerytów z ograniczonymi możliwościami finansowymi oraz umiarkowanie aktywnych starszych młodych emerytów).