Przegląd dorobku Profesora Jerzego Dzieciuchowicza z zakresu studiów nad kierunkami oraz czynnikami przemian struktury przestrzennej usług - Pędziwiatr, Kalina (Space – Society – Economy, 2014)
Studia nad kierunkami oraz czynnikami przemian struktury przestrzennej usług są najmłodszym nurtem badawczym profesora Jerzego Dzieciuchowicza, jednak w ostatnich latach to im poświęcił on najwięcej uwagi. Istotnym jest fakt, iż Profesor objął swoimi badaniami cały sektor usługowy, w tym usługi rynkowe, usługi nierynkowe oraz usługi dla producentów i biznesu. Dokonał przy tym kilku typologii oraz wyznaczył tendencje przemian. W swoich pracach Jerzy Dzieciuchowicz zwracał również uwagę na nowe zjawiska związane z usługami. Wyeksponował także rolę handlu wielkopowierzchniowego oraz ukazał sposób, w jaki należy go badać.