Zmiany gospodarcze podczas przejścia demograficznego w Albanii. Aspekty ludnościowe i społeczno-ekonomiczne - Axhemi, Sokol (Space – Society – Economy, 2013)
Praca omawia zmiany ludnościowe i społeczno-ekonomiczne w Albanii w okresie przejścia demograficznego rozpatrywane w powiązaniu z położeniem geograficznym, warunkami naturalnymi i politycznymi. Po ogólnej analizie przemian gospodarczych zachodzących podczas przejścia demograficznego, autor szczegółowo naświetlił nowe zmiany w rozwoju demograficznym, migracjach międzynarodowych i wewnętrznych oraz ruchu naturalnym.