Przemoc wobec kobiet w serialu telewizyjnym "Druga szansa" - Różalska, Aleksandra M. (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2020)
Celem artykułu jest krytyczna refleksja nad współczesnymi polskim serialami telewizyjnymi, a w szczególności nad sposobami reprezentacji różnych przejawów przemocy wobec kobiet. Analizowanym w tekście serialem jest produkcja TVN Druga szansa, którą emitowano w latach 2016−2018. Badania medioznawcze wskazują na to, że media niezmiennie ukazują przemoc wobec kobiet, jej okoliczności i powody, jak również wizerunki ofiar i sprawców w stereotypowy, często sensacyjny, sposób. Autorka patrzy na przemoc wobec kobiet w wybranym serialu przez pryzmat ruchu społecznego #MeToo, a także w kontekście debaty na temat „ideologii gender” w Polsce. Wnioski z analizy serialu wskazują na to, że przemoc wobec kobiet jest w nim potraktowana jako poważny problem społeczny i że ma on potencjał, aby uwrażliwić publiczność na tę kwestię przedstawiając ją w sposób niestereotypowy, kompleksowy i zniuansowany. Jednocześnie produkcja TVN nie uwzględnia w wystarczającym stopniu społeczno-kulturowych uwarunkowań przemocy wobec kobiet, których należy szukać w patriarchalnej strukturze społecznej i braku równouprawnienia kobiet i mężczyzn.