Od redaktora: Perspektywa genderowa w badaniach społecznych – wybrane problemy, aspekty i konteksty - Garncarek, Emilia (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2020)
Niniejszy tom Społeczeństwo i płeć – współczesne problemy i perspektywy badawcze jest odzwierciedleniem dynamicznie rozwijających się studiów genderowych w polskich naukach społecznych. Pierwsza część wprowadzenia pokazuje, że gender / perspektywa genderowa stała się jedną z podstawowych i niezbędnych kategorii poznawczych pozwalających zrozumieć świat społeczny na jego różnych poziomach, ma również uniwersalne i powszechne znaczenie strukturalne i stratyfikacyjne. Druga część wprowadzenia przedstawia sześć artykułów, które ukazują całe bogactwo i złożoność perspektywy genderowej w badaniach społecznych. Artykuły poświęcone są zagadnieniom związanym z: medialnymi obrazami męskości; krytyczną refleksją nad współczesnymi polskimi serialami telewizyjnymi, w szczególności nad narracjami, które obejmują przypadki przemocy wobec kobiet; niedostateczną medialną reprezentacją kobiet w sporcie; doświadczaniem niepłodności oraz społecznymi oczekiwaniami wobec kobiet niepłodnych; medycznymi poglądami na temat transseksualizmu i ich wpływami na postrzeganie siebie przez osoby transseksualne; historią kobiet i procesami upolitycznienia pamięci. Różnorodność prezentowanych treści ilustruje, jak wieloaspektowe są rozważania nad problematyką gender.