Od redaktorki: Osiąganie dorosłości i młodzi dorośli jako kategorie analiz socjologicznych - Grotowska-Leder, Jolanta (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2019)
Przebieg życia obejmujący trzy podstawowe fazy – młodość, dorosłość, starość – wyraźnie komplikuje się w społeczeństwie ponowoczesnym, szczególnie w okresie tranzycji z młodości do dorosłości. Niepokojąco wydłuża się proces stawania się dorosłym. Młodzi ludzie coraz później osiągają pełną dorosłość obejmującą niezależność ekonomiczną poprzez stałą pracę, niezależność społeczną w rozumieniu samodzielnego zamieszkania i prowadzenia gospodarstwa domowego oraz założenia rodziny. Zawarte w tomie teksty prezentują rezultaty badań socjologicznych dotyczących tego złożonego zjawiska, które jest skutkiem oddziaływania globalnych procesów, strukturalnych uwarunkowań funkcjonowania młodych ludzi i ich indywidualnych wyborów.