Od redaktorek: Usługi seksualne – teorie, badania, praktyki społeczne - Ślęzak, Izabela; Szczepankowska, Urszula Anna (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2019)
Postrzeganie zjawiska świadczenia usług seksualnych jest historycznie zmienne. Przemiany te odzwierciedlają się w sposobach jego konceptualizowania przez badaczy, stosowanych przez nich terminach, wykorzystywanych metodach badawczych. W rodzimym dyskursie naukowym widoczne jest różnicowanie się podejść i perspektyw oraz pojawianie się nowych tematów badawczych poszerzających pole refleksji nad usługami seksualnymi.