Od redaktora: Społeczeństwo we współczesnych narracjach medialnych i popkulturowych - Franczak, Karol (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2019)
W pierwszej części wprowadzenia do tomu Społeczeństwo we współczesnych narracjach medialnych i popkulturowych sproblematyzowano specyfikę kategorii „narracja” – jako kulturowo-politycznego pojęcia używanego w dyskursie publicznym i jako kategorii badawczej. Omówiono także teoretyczne konteksty obecności pojęcia „narracji” w socjologii i naukach o komunikowaniu. W części drugiej wprowadzenia scharakteryzowano zakres tematyczny tomu, który odzwierciedla zróżnicowanie problemów i wielość ujęć rozpowszechnionych wśród badaczy zainteresowanych społeczną wiedzą ucieleśnioną w opowieściach produkowanych przez współczesną kulturę.