Wprowadzenie. Starość i starzenie się w dyskursie socjologicznym - Zimnica-Kuzioła, Emilia (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2025)
Studia, których tematy to starość i starzenie się, przebiegają na poziomach mikro, mezo i makro, a ich autorzy reprezentują różne orientacje teoretyczne, stosują też zróżnicowane metody i techniki badawcze. Badania światowe dotyczące tego tematu mają już swoją tradycję, w Polsce dopiero okres transformacji ustrojowej stał się katalizatorem wielokierunkowych analiz, w tym dotyczących sytuacji polskich seniorów. Według badań Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) ludzie starsi w Polsce – pomimo wielu realnych problemów – deklarują względne zadowolenie ze swojej sytuacji egzystencjalnej. W dużej mierze przyczyniają się do tego satysfakcjonujące wielu seniorów relacje międzygeneracyjne. Autorzy tekstów zebranych w niniejszym tomie wybrali perspektywę mikrosocjologiczną – piszą między innymi o doświadczeniach emerytowanych profesorów wyższych uczelni, o fotograficznych reprezentacjach starości, filmach podejmujących wątek choroby Alzheimera. Wybiegają też w przyszłość, by zastanowić się nad społeczeństwem jutra, w którym nastąpi znaczny wzrost liczby seniorów. Starzenie się dotyczy nie tylko ludzi, starzeją się także zwierzęta – jeden z artykułów jest przyczynkiem do dyskusji nad ich kondycją w kulturze współczesnej.