Świat kryptosztuki w latach 2020–2021. Reprodukcja znanej rzeczywistości - Lewicka, Barbara (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2025)
W latach 2020–2021 doszło do wzrostu zainteresowania sztuką NFT i jednocześnie do reprodukcji niektórych struktur klasycznego świata sztuki w przestrzeni wirtualnej. Tę nowo powstałą rzeczywistość można określić mianem świata kryptosztuki, który porównano w artykule z klasycznym światem sztuki. Celem opracowania była klasyfikacja podmiotów świata kryptosztuki, określenie ich ról, scharakteryzowanie relacji wewnętrznych i zewnętrznych, wreszcie wskazanie, że klasyczna perspektywa produkcji kulturowej jest adekwatna do analizy współczesnych zjawisk artystycznych, takich jak twórczość NFT. Badanie oparte było na analizie źródeł pierwotnych i wtórnych. Wyniki wskazują, że klasyczny świat sztuki został odtworzony w świecie kryptosztuki w pięciu obszarach: instytucjonalizacji, legitymizacji, hierarchizacji i polaryzacji, centralizacji, konfliktu ideologicznego. Wyniki wypełniają lukę w jakościowych analizach sztuki NFT i poszerzają wnioski z poprzednich prac na jej temat.